TAİ 5. NESİL TFX SAVAŞ UÇAĞI ÖZELLİKLERİ RADARDA GÖRÜNMÜYOR !

shncdr

 

 TAİ 5. NESİL TFX SAVAŞ UÇAĞI ÖZELLİKLERİ RADARDA GÖRÜNMÜYOR !

 

TAI TF - X, Türk Hava Kuvvetleri için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen bir savaş savaş uçağıdır.

 

Uçağın tam ölçekli maketi, Haziran 2019'da Paris Airshow'da sergilendi. Beşinci nesil savaş uçağı üstün gizli ve saldırı yeteneklerine sahip olacak.

 

Türk Hava Kuvvetleri ile hizmet veren mevcut F-16 savaş uçağı filosunun yerini alacak ve F-35 savaş uçağı filosuna katılacak. 2070 yılına kadar ülkenin hava muharebe gereksinimlerini karşılaması bekleniyor.

 

Savaş uçağı için potansiyel ortaklar veya alıcılar arasında Pakistan, Bangladeş, Endonezya ve Kazakistan bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

TF-X ARGE SÜRECİ

Ocak 2017'de TAI ve BAE Systems, stealth fighter projesinin geliştirilmesinde karşılıklı işbirliği için 100 milyon sterlin (139 milyon dolar) stratejik bir anlaşma imzaladı. BAE, anlaşmanın bir parçası olarak proje için gerekli mühendislik danışmanlık hizmetleri ve ilgili desteği sunacak.

 

Ağustos 2016'da, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TAI, yerli savaş uçağının tasarımı ve geliştirilmesi için bir anlaşma imzaladı.

 

Dört yıllık sözleşme, ön tasarım aşamasını ve diğer teknolojik geliştirme faaliyetlerini içerir.

 

TAI, Mayıs 2020'de TF-X Ulusal savaş uçağı programı için yazılım geliştirme ve gömülü eğitim yapmak üzere Türk firması HAVELSAN ile bir anlaşma imzaladı. Uçak kompozitlerinin ortak üretimi için Malezya ile bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Savaş uçağının ilk uçuşunun 2025'te gerçekleşmesi planlanıyor ve 2028 için servis girişi planlanıyor.

 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="987"]TUSAŞ TF-X TUSAŞ TF-X[/caption]

 

 

TAI TF X Tasarım Ve Özellikleri

Beşinci nesil uçak, gelişmiş karbon kompozitlerden yapılmış gizli bir gövdeyi entegre edecek. Aerodinamik tasarımı, uçağın yüksek hızlı yeteneklerini daha da artıracaktır.

 

Öncelikle havadan havaya savaş gereksinimlerine hizmet etmek için tasarlanmıştır. Şık tasarımı ve benzersiz özellikleri, Hava-yüzey rolleri için de kullanılmasını sağlayacaktır.

 

 

19m uzunluğundaki uçak, 12m'lik bir kanat açıklığına ve 60m2'lik bir kanat alanına sahip olacak. Maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) 27,215 kg olacaktır.

 

Uçak, yüksek derecede durumsal farkındalık, gelişmiş silah sistemleri, sensör füzyon teknikleri ve düşük gözlemlenebilirlik sunacak. F-35A gibi diğer savaş uçakları ile birlikte çalışabilir yetenek, ortak operasyonlar için uygun hale getirecektir.

TAI TF - x uçağının ön tasarım aşaması Aralık 2017'de sona erdi.

 

Beşinci nesil Türk Savaş Uçağının Aviyonikleri

Uçaktaki gelişmiş aviyonik paketi, çoklu ekranlar, grafik arayüzler, çevresel veri Sistemleri, Dijital haritalar ve üst düzey ara bağlantı cihazlarına sahip olacak.

 

Akıllı kokpitte ses tanıma, yüksek kaliteli ses sistemleri ve sentetik görüş gibi diğer özellikler de kurulacak.

 

Uçak, Aselsan tarafından sağlanan aktif bir elektronik taranan dizi (AESA) radarına sahip olacak. Aesa radarı, gizli gövde ile birlikte üstün gizli yetenek sağlayacaktır.

 

 

 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="705"]TAI TF X TAI TF X[/caption]

TAI TF-x Motor Performansı

Rolls-Royce ve Kale Grubu tarafından Türk savaş uçağı programı için yurt içinde geliştirilmiş bir motor sağlamak üzere bir ortak girişim kuruldu. Ancak, teknoloji transferi konusundaki belirsizlikler nedeniyle anlaşma askıya alındı.

 

Uçak, her biri 20.000 lb'den fazla itme gücüne sahip iki motora sahip olacak. Santral, savaş uçağının maksimum 55.000 ft yükseklikte uçmasına izin verecek.

 

Uçak maksimum Mach 2 hızına ve 600nmı savaş yarıçapına sahip olacak.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaptığınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)