SANAL SUNUCU NEDİR? NASIL KURULUR?

Hutame

 SANAL SUNUCU NEDİR? NASIL KURULUR?


Sanal sunucu, fiziksel sunucuların bölünerek sanallaştırılmış halleridir. Sanal sunucunun sağladığı en büyük faydalarından biri sanal sunucu üzerinde birbirinden tamamen bağımsız istediğimiz işletim sistemini kullanabiliriz.

İngilizce “Virtural Private Server (VPS)” olarak adlandırılan bu sistemde sunucuların tamamı “dedicated” olarak adlandırılmış bir fiziksel sucuda yer alır. Bu sistemin içerisinde yer alan sanal sunucuların hepsi birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Birbirlerinden bağımsız oldukları gibi hepsinin kendisine ait IP adresi, RAM, harici disk, işletim sistemi vs. bulunmaktadır.

 

SANAL SUNUCUYU KİMLER KULLANIR

Genellikle küçük ve orta ölçekli firmaların web sitesi barındırma, radyo yayını sağlama ve yedekle benzeri birçok web yazılımını elde tutmak amacıyla kullanmaktadır. Belirli bir düzeyde trafiğe sahip ancak sunucu ihtiyacı olmayan web site sahipler için olan sanal sunucular, kurumsal şirketler için de uygun bir servis olacaktır. Veya fiziksel sunucularda yaşadığınız herhangi bir sorun var ise istediğiniz an sanal sunucu kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

SANAL SUNUCUNUN KULLANIM ALANLARI

Öncelikle şunu belirtelim bir sunucu ile yapabildiğiniz ne varsa hepsini sanal sunucular ile de yapabilirsiniz. Sanal sunucuların genelde tercih edildiği yerler e-mail veya web sitesi gibi yani çok fazla alana ihtiyaç duyulmayan alanlar olmuştur. Bir yandan da sanal sunucuların elektrik, kurulum ve yer bakım gibi dertleri olmaması tabiki geleneksel sunuculara göre bir adım öne geçiriyor.

 

SANAL SUNUCU KURULUMU

Yukarıda değindiğim gibi ve hatta daha fazla avantaja sahip olan sanal sunucuların büyük avantajlarından birisi de kurulumunun kolay ve hızlı oluşudur. Kurulumu mevcut fiziksel sunucuların üzerine açılmasıyla gerçekleşirken süre ve kolaylık imkânı sunar. Windows veya Linux işletim sistemine sahip bir sanal sunucunun kurulum işlemi 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanacaktır. Daha sonra fiziksel sunucunuzun donanımlarından istediğiniz kadarını sanal sunucuya ekleyebilirsiniz. Sanal sunucuya verdiğiniz donanımsal özellikleri istediğiniz zaman arttırmak veya azaltmak için müdahalede bulunabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sanal sunucu kaynaklarını ana sunucudan alacaktır. Bu nedenle hiçbir zaman Bulut Sunucu (Cloud Sunucu) gibi sınırsıza yakın bir kullanım sağlayamayacaktır. Bulut Sunucunu ne olduğunu ve nasıl kurulacağını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

 

SANAL SUNUCU İLE BULUT SUNUCU ARASINDAKİ FARKLAR

  •          Sanal sunucu tek bir sunucuda barınırken bulut sunucu mimarisi ile barındırılır.
  •          Sanal sunucu bağlı olduğu ana sunucunun özelliklerinin bir kısmını kullanabilirken bulut sunucu sınırsıza yakın istediği özelliğin %100 kadarını kullanabilir.
  •          Bulut sunucu herhangi bir güncelleme bakım gibi işlem sürecinde dahi sorunsuz kullanılabilir. Ancak sanal sunucu tek bir sunucu barındırdığı için bu tür durumlarda kapalı kalacaktır.
  •          Bulut sunucularda donanım yedeği mevcuttur.
  •          Bulut sunucuların network yapısının ayrı olması nedeniyle herhangi bir saldırıdan etkilenmezken sanal sunucuda saldırı durumunda bütün sanal sunucu kullanıcıları bu durumdan paylarını alacaktır.

Buradan bakınca eminim hepimize bulut sistemleri çok çok daha mantıklı geldi hatta madem bu kadar fark var neden sanal sunucu kullanayım ki diye düşünüyor bile olabilirsiniz ancak bulut sunucu sisteminden iyi bir şekilde faydalanabilmeniz için güçlü bir veri merkezi altyapısına kesinlikle ihtiyaç duyarsınız.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaptığınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)